divendres, 1 de juliol del 2011

“A l'estiu tot lo món viu”


“A l'estiu tot lo món viu”
Cercavila dels Fanalets de Meló 2011



Ho hem sentit dir infinitat de vegades i és que l'estiu és, amb raó, l'època de l'any que amb més ganes esperem. El bon oratge convida a agafar la cadira i seure a prendre la fresca, veure qui passa i qui torna, fer un barret, menjar-se un gelat o beure's una orxata. Són petits plaers estiuencs i molt de poble.
I a nosaltres ens agrada molt ser de poble. Ser de poble no és incultura, al contrari, ser de poble és cultura, és tradició, és tindre això que la gent de ciutat no sap que és però enveja i que els que som de poble sempre aprofitem per ensenyar-ho en el millor moment: Festes del Poble.

És la gran oportunitat per a convidar als amics de fora i mostrar com és el nostre poble i quina és la gent que hi viu. Menjar-se un arròs al forn, fer-se una cassalleta , anar a la despertà i a la processó, fer un fanalet de meló o anar als sopars de pa i porta a la Plaça de l'Hort Tallat, entre altres. Són tradicions que mostren com es viu la festa en aquest raconet de la Safor.
Nosaltres com a músics formem part d'aquesta festa i som hereus de les tradicions populars més antigues de Rafelcofer. Ens sentim molt orgullosos de poder participar en una de les festes més boniques del poble: la Nit dels Fanalets de Meló i també de participar de l'anomenada Cercavila del Bonítol, totes dues a l'estiu, al carrer i amb la dolçaina i el tabal per companyia.
Festes i tradicions que no s'haurien d'acabar mai perquè són la nostra herència del passat, el nostre patrimoni cultural del present i cal que siguen les nostres armes per al futur. Un futur que parla i pensa en valencià perquè huit segles d'història no s'esborraran tan fàcilment.

Bones festes i bon estiu!
Associació Cultural El Rebrot